تعریف بهداشت حرفه ای:

بهداشت حرفه ای یا سلامت شغلی (Occupational Health Engineering ) علم و هنری است که به پیش بینی، شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل مخاطرات بهداشتی و نهایتا بررسی اثر بخشی راهکار کنترلی در محیط کار می پردازد و هدف آن تامین، نگهداری و بالا بردن سلامت و تندرستی کارکنان و در پایان، ایمن نگه داشتن جامعه است.

 

 

اهداف بهداشت حرفه ای:

  1. تامین و نگهداری و بالا بردن سلامت جسمی و روانی و اجتماعی کارکنان با هر پیشه ای
  2. پیشگیری از بیماری ها و آسیب های ناشی از کار
  3. حفاظت کارکنان در برابر عوامل زیان آور برای تندرستی
  4. به کارگیری افراد با توجه به توانایی های فردی از نظر فیزیولوژیکی و روانی
  5. همخوانی کار با فرد و در صوت نبود امکان، همخوانی فرد با کار

 

فائزه پناهی: کارشناس بهداشت حرفه ای 

 

شرح وظایف کارشناس مسئول بهداشت حرفه ای در ستاد مرکز بهداشت

برنامه ریزی:

برنامه ریزی برای انجام مطالعات لازم به منظور آگاهی از وضعیت بهداشت در محیط کار و شناخت مسائل بهداشت حرفه ای در بخش های صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات

تدوین برنامه ی استراتژیک واحد

تدوین برنامه های دوره های آموزشی برای گروه های هدف

برآورد و تامین منابع و امکانات و الزامات مورد نیاز برای اجرای برنامه های بهداشت حرفه ای

سازمان دهی:

هماهنگی درون بخشی با دیگر واحدهای مرکز بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی تابعه

هماهنگی میان بخشی و برون بخشی با سازمان های مرتبط (معاونت بهداشتی، اداره ی کل کار و امور اجتماعی، سازمان محیط زیست، شهرداری، اتحادیه های صنفی و ...)

نظارت و پایش:

نظارت و پایش فعالیت های بهداشت حرفه ای ستاد و مراکز تابعه و ارائه ی نظریات کارشناسی برای رفع مشکلات موجود

نظارت بر واکاوی عملکرد بهداشت حرفه ای مراکز و تهیه و ارسال بازخورد به مراکز مربوطه

نظارت بر اجرای طرح های بهداشت حرفه ای ( طرح خانه های بهداشت کارگری، بهگر و ...)

نظارت و پیگیری تشکیل کمیته ی فنی حفاظت و بهداشت کار

هدایت و رهبری:

هدایت برنامه ی استراتژیک واحد

تلاش برای حفظ و تقویت روحیه ی مشارکتی و انگیزش کارکنان به منظور ارتقا فرآیندهای واحد

تهیه و تدوین دستورالعمل های اجرایی فرآیندهای واحد بهداشت حرفه ای و بازنگری این دستورالعمل ها در صورت نیاز

همکاری در اجرای طرح های پژوهشی استانی و ملی و مقطعی

بررسی پیشنهادها و پیگیری حل مشکلات واحدهای تحت نظارت

تهیه و تنظیم بخشنامه ها و دستورالعمل های کاری مورد نیاز و ابلاغ به مراکز تابعه

بررسی مشاغل سخت و زیان آور و در صورت لزوم پیگیری برای حذف عنوان سخت و زیان آور بودن از کارگاه

 

 

آرش رستمی: کارشناس بهداشت حرفه ای

 

شرح وظایف کارشناس بهداشت حرفه ای در مراکز بهداشت شهرستان

بازرسی و بازدید از همه ی کارگاه های موجود منطقه ی تحت پوشش و تشکیل پرونده برای همه کارگاه ها

تکمیل پرونده ی پزشکی کارکنان و انجام معاینات دوره ای با همکاری پزشک مرکز برای پیشگیری از بیماری ناشی از کار

نظارت و پیگیری درباره ی اصلاح شرایط محیط کار و کنترل عوامل زیان آور

پیگیری و نظارت بای تامین تسهیلات و تاسیسات بهداشتی مناسب کارگاه ها مطابق با ضوابط آیین نامه تسهیلات و تاسیسات بهداشتی کارگاه ها

اجرای برنامه های بازآموزی برای بهورزان و آموزش و اجرای طرح ها و برنامه های جدید، همچون طرح بهداشت کشاورزان و طرح معادن

اجرای طرح بقا ( طرح بهداشت قالی بافان) به وسیله ی بازدید و بازرسی از کارگاه های قالی بافی و بهسازی شرایط محیط کار آن ها

پایش خانه های بهداشت و پیگیری انجام معاینات کشاورزان به وسیله ی بهورزان و همکاران پزشک برای پیشگیری از بیماری های ناشی از کار کشاورزی

اجرای طرح بهداشت کشاورز در دو بخش صتعتی و سنتی

بازدید از معادن موجود در منطقه و پیگیری برای رفه نواقص بهداشتی محیط کار

نظارت بر تامین آب آشامیدنی کارگاه ها به وسیله ی نمونه برداری آب

رعایت طرح تکریم و پاسخگویی به مراجعان

بررسی مشاغل سخت و زیان آور

آلاینده سنجی واحدهایی با بعد کارگری زیر 20 نفر

بررسی و صدور صلاحیت بهداشتی برای استعلام ها و پروانه ی بهره برداری

گرد آوری و ارسال آمار های لازم

پیگیری کارگاه های مختلف و ارجاع ایشان به دادگستری

اجرای برنامه های آموزشی برای بهورزان و کارشناسان شرکت ها و مراکز و صاحبان مشاغل